2016 - годината на ТАНГРА МЕГА РОК - продължение

15 Януари 2017
news page

През новата 2017 ще празнуваме 25 години от началото на РОК РАДИО ТАНГРА - на 12 декември, така че имаме нова причина за грандиозни тържества :-)

Вече имаме конкретна работа по цели четири концерта - ASKING ALEXANDRIA в София и PLACEBODEVIN TOWNSEND PROJECT и MANFRED MANN'S EARTH BAND в Античния театър в Пловдив. Но те ще влязат в обзора на тази година след 12 месеца.

А през отминалата 2016 живяхме, действахме и крещяхме от еуфория по повод 10-ата годишнина от рестарта на ТАНГРА идеята, при това като още по-независимата платформа - радио ТАНГРА МЕГА РОК.

След като ви представихме ЧАСТ 1 - сега продължаваме...И можете да ползвате музиката по радиото за фон - пуснете си тук.

  
NO REST FOR THE WICKED!!! 
След еуфорията от чистия успех на 'ОПЕРАЦИЯ МУСАЛА', пак сме в София и постоянните селфитата, наложени от НИКОЛА СТОЙНОВ. Продължаваме да произвеждаме 24-часова радио програма и да се срещаме с изумителни хора в нашето студио, за да ги чуят нашите слушатели. И не спираме да работим успоредно с това за следващите ни концерти и съпътстващи дейности. И да ставаме все по-близки приятели...
 
 
Хладнокръвният ни отдел 'ПРОПАГАНДА' уцелва момента и без предупреждение лансира нова серия сувенири на радио ТАНГРА МЕГА РОК от поредицата по повод 10-ия рожден ден - първата ТМР чаша в историята, с много високо качество и релефни изображения. А също така и превъзходен ТМР магнит за хладилник - от керамика (долу пластмасовия shit!) - 5 cm диаметър и 5 mm дебелина, както и много силен магнит отзад. Само няколко месеца след това, всичко е разпродадено...
 
Ден преди официалното излизане на артикулите на пазара, се появява видео, показващо с какви странни методи призоваваме нашите слушатели и приятели да се снабдяват с Тангра Мега Рок богаства. Камерата е уловила такъв момент на щанда за сувенири на концерта на AMORPHIS в София, с който през март започнахме тържествата по повод 10-ия ни рожден ден, които продължават и до този момент. Правим уговорката - "Не възприемайте гледката съвсем насериозно...

 

По това време, ВАСИЛ ВЪРБАНОВ си позволява да се отдаде на биполярното си разстройство и докрая на годината ще направи няколко трайни прибежки до телевизионния екран. Първо, буквално часове след слизането си от МУСАЛА, той дебютира на Олимпийски игри, като коментира РЪГБИ 7 финалите в Рио, а през ноември се възползва от завръщането на величествения РЪГБИ спорт на екрана на EUROPSORT - БЪЛГАРИЯ и с огромно удоволствие представя на РЪГБИ фанатиците и широката публика у нас трите международни мача на ФРАНЦИЯ на живо с коментар на български. 
 
 
Незабавно след това, радио ТАНГРА МЕГА РОК се връща към концертния бизнес и на 9 август, старите ни приятели KULTUR SHOCK осъществяват първото си шоу на октрито в София. Над 600 души споделят тържеството, с което бандата от Сиатъл отпразнува 20 години в клуб Маймунарника в Борисовата градина. Концертът започва с подчертано "морско настроение", поднесено от столичните трубадури МЕХЕХЕ.

"Българската публика отново ни взриви. София е много, много специално място за нашата група. Беше велико!" - споделя вокалистът ДЖИНО - ето и доста снимки от концерта. 

Естествено, верни на природата си, не пропускаме от поглед и събитията в Бургас - на 13 август THE PRODIGY закриват 'Summer Chaos 2016', където участват и любимите ни THE EXPLOITED и HOUSE OF PAIN, както и CLAWFINGER и BULLET FOR MY VALENTINE. А само няколко дни преди това, в същия морски град, PYOGENESIS са основното име в четвъртото издания на безплатния фестивала 'Sea Of Black 2016'

PYOGENESIS са стари приятели на нашето радио. Първият им концерт в България бе организиран от нас още на 30 май 1999, когато германците свириха пред близо 6 хиляди души на площада пред НДК в София. След това, те за известно време преустановиха своята дейност, но с лидера им - ФЛО ФОН ШВАРЦ продължихме да държим връзка и бизнес взаимоотношения. В Бургас, групата се представя подсилена от бившия китарист на THE PRODIGY - ГИЗЗ БЪТ и прави специална фотосесия за ТАНГРА МЕГА РОКвижте тук.

В разгара на лятото продължаваме да диктуваме част от родния музикален календар. В четвъртък, 18 август, София е една от 15-те световни FAITH NO MORE столици. Самата група избира само няколко града в целия свят за официални релийз партита по повод новото излизане на 'We Care A Lot' и посланик в България е радио ТАНГРА МЕГА РОК!

Ключовият дебютен албум на FAITH NO MORE се появи през 1985, но след това бе трудно откриваем в продължение на близо 20 години, а новото ремастерирано издание излиза на 19 август, като ден преди това, в новия JJ MURPHY'S пъб, на ул. 'Шипка' 48, осъществяваме официалното Listening Party на новия 'We Care A Lot' с много бонуси.

Преди премиерното слушане на албума, своите награди - 180-грамови винилови плочи с него, получават победителите във фотоиграта 'АЗ КЪМ ФЕН НА FAITH NO MORE', които събират най-много харесвания за своите тематични снимки във FacebookИВАН ХАДЖИВЕЛИКОВАНГЕЛ АРАБАДЖОВ и ВАСИЛЕНА ИЛИЕВА (от ляво надясно). След тях, дискове с 'We Care A Lot' грабват други двама слушатели.

Самите FAITH NO MORE са изпратиха специално видеопослание към присъстващите, а ето и снимки от тържеството... 

 

В началото на септември отново сме в Пловдив и нещата отново са много сериозни. С превъзходен и много артистичен концерт на ИЪН АНДЕРСЪН с хитовете на JETHRO TULL в Античния театър в Пловдив е открит новият концертен сезон на радио ТАНГРА МЕГА РОК. Преди самото шоу, легендарният музикант се среща с журналисти в бъдещата Европейска столица на културата.

Най-точният човек за репортаж от този концерт без съмнение е МОНИ ПАНЧЕВ, който определя преживяното като 'ЕДНА ВЕЧЕР В ДОБРА КОМПАНИЯ'. Има и много снимки...вижте тук. А след края на шоуто, в гримьорната на ИЪН АНДЕРСЪН откриваме неговата закачлива рисунка върху салфетка. Тя вече е част от безценната колекция на радиото... 

В същия момент, нашите слушатели ДЕЯН и ЕМИЛИЯ ДЕМИРАНОВИ официално сключват брак. Те се запознаха преди 10 години чрез форума на радио ТАНГРА МЕГА РОК, а в началото на септември вече са семейство.Пожелаваме им много здраве и адски дълги години рокендрол. И никога да не позволяват на внуците си да слушат 'ДЖИТБОЛ'! Наздраве, обичайте се вечно!

  

Връщаме се за кратко в София и колкото и да сме ангажирани, не пропускаме да си спомним за ЦЪРО, когото бяхме загубили на 12 септември 9 години преди това. Отбелязваме с внимание и първия концерт на NIGHTWISH у нас, след което се връщаме в Пловдив. 

Там отново пишем история с KATATONIA, които изпълняват всичките си обещания и изнасят незабравим концерт пред многонационалната публика в Античния театър. Шоуто започва точно в 20:00, като в първата част, групата е на сцената с Оркестъра на Държавна опера Пловдив под диригенството на ЛЕВОН МАНУКЯН. След кратък антракт, шоуто продължава със самостоятелен сет. НИКОЛА ШАХПАЗОВ излива емоциите си в хубав репортаж, а ЕЛЕНА НЕНКОВА организра специалната ГАЛЕРИЯ

Преди още този концерт да се е състоял, с огромно удоволствие обявяваме и първото голямо име за пловдивските приключения за следващата година - легендарният MANFRED MANN'S EARTH BAND ще се представи в Античния театър на 23 септември в рамките на Sounds Of Thе Ages 2017

Междувременно, една от най-съществените прогресив групи в света в момента - OPETH издава новия си студиен албум 'Sorceress' на 30 септември точно година след своя впечатляващ концерт с оркестър в Пловдив. Във видеоинтервю, двете централни фигури в групата - МИКАЕЛ ОКЕРФЕЛД (китара и вокали) и ФРЕДЕРИК ОКЕСОН (китара) отговарят на въпроса, кои са моментите в цялата им кариера, с които се гордеят най-много и отговарят така:

"Това е концертът, който направихме миналата година в Пловдив в България със симфоничен оркестър. Беше истинска магия. Опасявахме се, че нещата могат да се провалят, но всъщност се получи много добре. Едно твърде различно от другите ни концерти шоу с невероятната атмосфера сред руините на този театър.ОКЕСОН дори твърди, че ЮЛИЙ ЦЕЗАР е посещавал Античния театър.Три от песните от концерта в Пловдив са включени като бонуси в луксозното издание на новия албум на OPETH'Cusp Of Eternity''The Drapery Falls' и 'Voice Of Treason' - и трите с участието на оркестъра на Държавна опера Пловдив под диригенството на ЛЕВОН МАНУКЯН.

През ноември ще научим, че KATATONIA ще пуснат аудиото от нашия септемврийски спектакъл като бонус в преизданието на класическия им албум от 2006 'The Great Cold Distance', което ще излезе на 20 януари 2017. И не само те. Става ясно, че и ASIA най-после ще издадат новия си концертен албум на 24 февруари - 'Symfonia - Live In Bulgaria 2013', записан през септември 2013 в Античния театър в Пловдив в рамките на световния музикален форум Sounds of The Ages.

Изпълнени сме с гордост, защото това са двата поредни организирани от радио ТАНГРА МЕГА РОК концерта, които ще бъдат издадени за световно разпространение, след тези на ANATHEMA и PARADISE LOST.

Не спираме да отразяваме и другите големи събития - БРАЙЪН АДАМС отново завладява сърцата на рокендрол феновете с убийствен концерт в 'Арена Армеец' в София на 11 октомври. Неговата фотографска изложба ще продължи да гостува още месец в нашата столица, а ние имаме снимки на нашата ЕЛЕНА НЕНКОВА от шоуто - тук.Обявеният от нас концерт на ASKING ALEXANDRIA в София за 11-ия рожден ден на радиото през пролетта на 2017 се мести в зала 'Универсиада', след като всички билети за първочаналото място - клуб *Mixtape 5* свършват за 10 дни. Концертът ще започне в 19:00, за да завърши рано - в 22:00 и ще бъде от типа All Ages. Алкохол НЯМА да се сервира на младежи до 18 години. 

'ДЖИТБОЛ' e все така предаването с най-висок рейтинг и продължава да посреща всеки петък спортисти, писатели, художници и обикновени софийски дришльовци, както и ценни общественици. Водещият КОКО СТОЙНОВ задълбочава своята страст да покорява планинските върхове през уикендите. В същото време, АНДРЕЙ ВЛАДОВ е преместил своя базов лагер от Лондон в Африка и вече предава всеки понеделник алтернативното шоу 'МЕГАЧАС' от там. Понякога долита и до София и познайте КОЙ го чака на летището?!

 

Извън тази тема, ИВАЙЛО РАНОВ - ШЕКИ e гост на живо в нашето студио - седмица преди да поеме пътя към Лондон, където смятал да опита късмета си на музикалната сцена. "Останаха броени дни, стягам багажа. Защо го правя? Защото страната не може да даде нужното на рок изпълнител. Може да е хоби или кръчма, може да е купон в красив наш град и готин клуб и всичко спира до там..." - мотивира ШЕКИ своя избора с емоционално изявление във Facebook.

ШЕКИ се връща към самото начало на своя музикален път - слушаме записи на първата му група - СПЛИН, в която свири и пее заедно с музиканти, станали след това УИКЕДА, разказва ни за китариста, който го очаква в Лондон (открит в метрото) и пее на жива 'Somewhere in Time' на IRON MAIDEN - слушайте тук.
 
 
В крайна сметка, ШЕКИ няма да се престраши и до днес си е в София. Изобщо, радиото действа с пълна пара - с бомбастична програма на живо всеки ден, както и 8 специализирани предавания и множество интервюта, така както авторите на RadioTangra.com не спират със своите ревюта за албуми и концертни репортажи. По традиция, първото РОК радио в България си остава най-постоянната и гостоприемна сцена за българските музиканти. А срещите в студиото ни през 2016 отново са десетки. 
 
Не пропускаме да си спомним и за вокалиста на HERMAN'S WOLF BAND - ДУХИ, който ни напусна преди 14 години на 26 октомври.
 
 
В същия ден, 26 октомври, феноменалните японски барабанисти YAMATO се представят за първи път в Пловдив. С шоуто в зала ‘КОЛОДРУМ’, организираният от радио ТАНГРА МЕГА РОК музикален форум Sounds Of The Ages, от което то е част, се разширява и извън Античния театър.
 
Ще последва нова черна серия, в която светът губи големи музиканти, а МЕРИЛИН МЕНСЪН пуска къс тийзър за видеото към новата си песен 'Say10', в който (според световните медии) той обезглавява ДОНАЛД ТРЪМП. Парчето е част от предстоящия 10-и албум на музиканта, който трябва да излезе на 14 февруари. Тийзърът се появява в деня на президентските избори в Америка, а ТРЪМП е представен косвено - с типичния си син костюм и червена вратовръзка.
 
 
 
На 14 ноември нанасяме нов концертен удар - този път обратно в София. Зверовете от Ню Йорк - MADBALL излизат на сцената в напълно разпродадения клуб *MIXTAPE 5* в София, след като публиката е подготвена от VENDETTA и OUTRAGE. Певецът ФРЕДИ и момчетата демонстрират убийствена форма в едно шоу, раните от което още заздравяват - репортаж и снимки. Това е и предпоследното шоу на живо по повод 10-ия рожден ден на радио ТАНГРА МЕГА РОК

   

В последвалите дни, ФИШ отменя всичките си концерти за година напред - ще си оперира рамото, а СТИНГ обявява, че вече не чува и любимата му дума е 'КАКВО?', но не иска слухов апарат.
 
Няколко дни след това, говорим по телефона с певицата на NIGHTWISH - ФЛООР ЯНСЕН. Правим го не за първи път, но сега тя вече е била у нас за първото шоу на групата си в България, в същото време е станало ясно, че очаква дете, а NIGHTWISH ще обезсмъртят суперуспешното си турне 'Endless Forms Most Beautiful' като го издадат на DVD - слушайте тук.
 
На 16 ноември по БНТ1 започва 'ГОЛЯМОТО РОК МЕЖДУЧАСИЕ'.
 

Това е реалити предаване-конкурс в търсене на най-добрата българска ученическа или младежка група. В него директно са замесени двама от водещите на радио ТАНГРА МЕГА РОК - АЛЕКСАНДЪР ОБРЕТЕНОВ като изпълнителен продуцент и ВАСИЛ ВЪРБАНОВ като член на селекционната комисия и на журито. Конкурсът се организира за поредна година от музикантите от D2, но за първи път излиза по телевизията - интервю D2.

Шоуто ще продължи няколко седмици, затова сега напускаме временно тази тема и започваме да се смеем до припадък, защото стигаме до този ключов момент в годината, когато ЧАВДАР НИКОЛОВ окарикатурява любимото ви радио.

Той е сред най-забележителните художници карикатуристи в България. Неговото творчество стана особено популярно през последните години с великолепни шаржове на силните на деня по света и у нас, на някои БГ злодеи и др. Този път, мишена на четката на ЧАВДАР НИКОЛОВ станаха водещите на радио ТАНГРА МЕГА РОК. Общо 11 карикатурите ще откриете в целия 'TANGRA MEGA CHARGE'!

От управата на радиото коментират ситуацията с думите:

"Посланието е ясно. Във време, в което се случва талантът у нас да бъде подлаган на цензура, защото някой се бил обидил на шаржове на неговото тяло, ние съзнателно потърсихме собственото си окарикатуряване. Нямаше по-естествен завършек на тази изумителна година, в която празнувахме 10-ата си годишнина с концерта на Мусала, Крис Корнел, Amorphis, Madball, Jethro Tull, Katatonia, Kultur Shock - София - световна FNM столица и всичко останало. Велико наистина, но все пак - БАМ - право в света на карикатурата..."

Това вече не е карикатура. Вече знаете какво е. Ще се върнем към това. Междувременно се случват още толкова много неща. След силните впечатления от концерта на магьосниците TUXEDOMOON в София, с тъга научаваме, че нашият приятел - диригентът ЛЕВОН МАНУКЯН е загубил баща си. Светлина по пътя на МАНУК

Точно тогава, ДЕВИН ТАУНЗЪНД пристига в България. Сензационният му DEVIN TOWNSEND PROJECT ще се представи за първи път на живо у нас - на 22 септември 2017 в Пловдив. ДЕВИН е тук цели девет месеца преди шоуто, за да снима къс филм, с който ще представи на феновете по света Пловдив, Античния театър и българското вино. За концерта през септември се очаква безпрецедентен в нашата история РОК туризъм, като по-голямата част от билетите вече са изкупени от фенове от цяла Европа, Съединените щати, Канада и дори Австралия.

ДЕВИН ТАУНЗЪНД дори облича с удоволствие традиционна родопска носия, след което (естествено) идва в студиото на радио ТАНГРА МЕГА РОК - вижте снимките на ЕЛЕНА НЕНКОВА в специалната ГАЛЕРИЯ и слушайте ИНТЕРВЮТО. Гледайте и вече готовия ФИЛМ - ТУК.

 

Вече всички в радиото живеят с концерта в прослава на ЛЕМИ КИЛМИСТЪР. Защото ЛЕМИ e жив и на 28 декември ще се събереме всички на един специален концерт в негова чест. Специално за случая се възражда нашата банда - TANGRA MEGA MULLETS. 16 дни преди шоуто, всички билети за малката зала на *MIXTAPE 5* са изкупени и ние логично го местим в голямата.

В този момент пауър триото от АЛЕКСАНДЪР ОБРЕТЕНОВ - бас, ВАСИЛ ПЪРВАНОВСКИ - китара и ДЕЯН ДРАГИЕВ-ДАКАТА - барабани, вече са готови с инструменталните репетиции и започват с певците. Основните вокални партии ще бъдат поети от редица популярни гласове и водещи на радиото - ВАСКО РАЙКОВ, ДИМИТЪР ВАСИЛЕВ-НУФРИ, АЛЕКСАНДЪР ПЪРВАНОВ-ШУТА, КИРИЛ МАРИЧКОВ от ЩУРЦИТЕСТЕФАН ЙОРДАНОВ-СТИФФНАСО РУСКОВ, КОКО СТОЙНОВ и ВАСИЛ ВЪРБАНОВ.

16 велики MOTORHEAD песни ще бъдат изпълнени на живо в малката зала на клуб *MIXTAPE 5*, а преди преди TANGRA MEGA MULLETS да превземат сцената, концертът ще бъде открит от победителите в 'ГОЛЯМОТО МЕЖДУЧАСИЕ'BLOODRUSH, които ще открият концерта с 30-минутен акустичен сет.

 

Репетициите са еуфория - това свидетелства видеото на ВАСКО РАЙКОВ, който пее 'Damage Case' и добрият Д-Р СТИФЕНЩАЙН (INSMOUTH, REDRUM) в една емоционална версия на 'Killed By Death', или пък тук горе - двамата заедно в един безпрецедентен дует в 'The Chase Is Better Than The Catch'.

До концерта, обаче, ще се случат още няколко много съществени неща. На 17 декември е организираният от водещия на 'ПАНИК АТАК' - АЛЕКСАНДЪР БОЯДЖИЕВ вече традиционен 'HARDCORE XMAS 2016'. Това ще бъде най-грандиозното издание на фестивала, а веднага след него, БОЯДЖИЕВ ще замине на късо турне на LAST HOPE в Германия, което ще му попречи да се включи в шоуто за ЛЕМИ в София.

След това, КОЛЕДА идва по-рано с 'КАКВИ ВРЕМЕНА'. Водещите ИЛИАНА БОЙЧЕВА и АЛЕКСАНДЪР ОБРЕТЕНОВ събират в бар 8/24 героите на предаването, както и много приятели…Двамата не наливат питиета, не сервират ордьоври, а досадно обикалят гостите и записват истории и реакции, каквито получаваш само ако се щураш с микрофон между хора в коледно настроение. След това излъчват специалното издание, в което говорят Анжела НедялковаТео ЧепиловВалери МилевВесела ДанчеваNasimo, BozkoГален ЖелязковНели ВоеваАлина ТринговаНойзиКирил МаричковАлександър Петров, Ирина Костадинова…Благодарим, THE FAMOUS GROUSE - вижте снимки от всичко това! 

 
След което вече - TANGRA MEGA MULLETS се самовзривиха с публиката в прослава на ЛЕМИ...28 декември 2016 е денят, в който радио ТАНГРА МЕГА РОК завърши своята концертна година - цялата посветена на 10-ия рожден ден на радиото. Шоуто в прослава на ЛЕМИ КИЛМИСТЪР събра над 700 души публика в клуб *MIXTAPE 5* в София -  репортаж и снимки.

          

Едно цяло ново предаване, едно възстановено радиошоу, 2 благотворителни акции, задължителен технологичен upgrade, 1 много особено listening party, 9 концерта с общо над 15 хиляди души публика, освен това и НАЙ-ВИСОКОТО РОК шоу правено някога в Европа - на самия връх МУСАЛА, хиляди нови слушатели, стотици нови съучастници и приятели... и какво ли е още не...и една сватба на двама души, запознали се заради ТАНГРА МЕГА РОК :-)

Това беше 2016 - годината на ТАНГРА МЕГА РОК. През новата 2017 ни очакват много нови приключение и то не само четирите концерта, по които вече работим - ASKING ALEXANDRIA в София и PLACEBODEVIN TOWNSEND PROJECT и MANFRED MANN'S EARTH BAND в Античния театър в Пловдив.
 
Изпратихме силната 2016 и посрещнахме новата година също по незабравим начин - ИВО ИВАНОВ се обърна към нашия трудолюбив и гостоприемен народ в НОВОГОДИШНАТА НОЩ. Гласът на един от най-светлите ни приятели зазвучи по радиото 13 минути преди настъпването на 2017, за да приветства тези, които заслужават. 

 
Ние сме: АНДРЕЙ ВЛАДОВАЛЕКСАНДЪР БОЯДЖИЕВ, МОНИ ПАНЧЕВ, ВАСКО РАЙКОВАЛЕКСАНДРА НЕНКОВА, ПЕПИ БОДЛЬОВМАРИН БАНКОВКОКО СТОЙНОВ, ИЛИАНА БОЙЧЕВААЛЕКСАНДЪР ОБРЕТЕНОВНАСО РУСКОВЕЛЕНА НЕНКОВА, МАРТИНА МИЛТЕНОВАСТEФАН ПОПОВ-ПЪРСИДАНИЕЛА ФИЛИПОВА и ВАСИЛ ВЪРБАНОВ! Има и още...И да не забравим, ние пускаме 24 часа музика по радиото и ви срещаме с интересни хора. Всичко, за което говорихме досега е само допълнение...

Можете да ни последвате и във Facebook и Instagram
 
10 години радио ТАНГРА МЕГА РОК, а имаме чувството, че едва сега започваме!!!   
 
Свалете си безплатната апликация за слушане на радиото за Android или тази за iPhone.  
 
И да не забравяме, през 2017 ще празнуваме 25 години от началото на РОК РАДИО ТАНГРА - на 12 декември, така че имаме нова причина за грандиозни тържества :-)
 
 

 

Източник: RadioTangra.com