СИЛНИТЕ моменти в 2015 на ТАНГРА

05 Януари 2016
news page

2016 е годината, в която радио ТАНГРА МЕГА РОК ще отпразнува 10-ия си рожден ден. Ще ви разкажем играта от емоции....:-) Не само с концерти, но и с още по-яка програма - музика, интервюта, дискусии, близки срещи от шести вид и много други. И всъщност и 2015-та, въпреки тъжния край и загубата на ЛЕМИ, се оказа много интересна и приятна година. Сега ще изредим някои от фактите и причините да мислим така! 

Започнахме с тежката отговорност към самите себе си, да имаме поне толкова яки изживявания, като през предишните 12 месеца. Нямаше да е лесно - вижте защо... И успяхме - имахме вълнуващи концерти и незабравими радио вълнения, радвахме се на превъзходна музикална реколта от целия свят и обогатихме Студио 1 на радиото с нови трофеи.

В интерес на истината, никак не се трогнахме от януарската новина, че на Острова, концертните зали забраниха стиковете за селфи. Много повече ни жегна прекратяването на голите снимки на култовата СТРАНИЦА 3 на британския вестник SUN. Вече дишахме с операцията, която трябваше да доведе до излизането на цял нов албум на ODD CREW. Вокалистът им, ВАСКО РАЙКОВ отпразнува почетния брой № 100 на своето радиопредаване 'ПРИШЪЛЕЦЪТ 2112' на 8 януари, а същевременно бандата се свърза с убийствени световни продуценти и започна кампания за набиране на средства сред феновете.

 

Тя щеше да има щастлив край и прескачайки сблъсък с американската бюрокрация, групата успя да направи най-зрелия си албум в Швеция, но да следваме хронологията. Едва възродили старата акция за публикуване на показателни снимки по темата Употреби и Злоупотреби с метълския знак, в радиото ни нахлу култовият вокалист на WARRIOUR SOUL КОРИ КЛАРК, за да изпием няколко бири и да ни разкаже чудесни рокендрол истории. Ден след това, той ни втрещи с убийствен концерт в София, но танците му в ТАНГРА МЕГА РОК си остават една от най-запомнящите се срещи в нашето студио за цялата 2015. А годината едва започваше... 

Едва изтрезнели от тези емоции, ВАСИЛ ВЪРБАНОВ и НАСО РУСКОВ удариха ново съвместно радио шоу - на 2 февруари (понеделник) - с обща продължителност 4 часа - от 12:00 до 16:00. 'ВАССО и НАССО' в добрите традиции на радио ТАНГРА МЕГА РОК - първият подобен експеримент бе излъчен цели 14 години по-рано.  През 2015, водещите са много по-зрели, но новото шоу може отново да тръгне в непредвидима посока и с гости, които никой не очаква, томболи (!!!) и теми, които ви притесняват.

   

За началото на рекламната кампания - ВЪРБАНОВ и РУСКОВ участват в аматьорска фотосесия, на която стискат многозначително яйца (сурови). Стилистиката е 'Шофьорът на камион и Джентълменът'....Самото тържество преминава стилно и с блясък, но на другия ден, забравили в кой век живеят - радикални фенове на BABYFACE CLAN отправят смъртни заплахи към нашата редакция, заради публикувана стара карикатура на НАСО РУСКОВ от 2001.

Ден по-късно става още по-напрегнато, когато в сайта ни се появява и рядък шарж, този път на нашия приближен ДИМИТЪР КОВАЧЕВ-ФЪНКИ, която обиждала фанатичните му почитатели, защото го представяла като по-нисък.  

Телефоните в нашата редакция отново ще заподскачат с яростен, отмъстителен звън. Паралелно с това, други знаменитости и популярни лица от шоу бизнеса и обществения настояват да не публикуваме техни рентгенови снимки, които самите те са ни изпратили като коледни картички предишната година...

Обяснимо дистанциран от всичко това, сензационният британски музикант ФИНК изнася първия си концерт в София, а преди това дава екслузивно интервю за ТАНГРА МЕГА РОК и поздравява нашите слушатели: 

На 4 февруари, ODD CREW взимат решение да запишат новия си албум в Швеция с продуцента ДАНИЕЛ БЕРГСТРАНД, вместо във Флорида, след като съвсем неочаквано американското посолство в София не им дава необходимия тип визи. Но...отново избързваме...Ще се върнем към това след малко!

10 дни по-късно, радио ТАНГРА МЕГА РОК ви доставя огромно удоволствие, като звучи алтернативно (както обикновено) на заобикалящата среда. В продължение на 10 часа, вместо спонсорирани от търговци на бонбони сърцераздирателни балади за несподелената любов или пърхащи звуци за съвместното щастие, ПЪРВОТО РОК РАДИО в България разбива мозъците ви с най-безмилостните песни за омразата и гнева. И не защото НИЕ сме изпълнени с ОМРАЗА, а защото музиката, която ОБИЧАМЕ, често е израз на силни емоции срещу лошите! Звучат произведения избрани от всички водещи на радио ТАНГРА МЕГА РОК, както и от ВАС - нашите ЛЮБИМИ слушатели. Да ви припомним избора на злия д-р СТИФЕНЩАЙН,  този на добрия КОКО СТОЙНОВ, последван от селекциите на ВАСКО РАЙКОВАЛЕКСАНДЪР БОЯДЖИЕВ, на агента ни в Лондон - АНДРЕЙ ВЛАДОВ и на миролюбивия МОНИ ПАНЧЕВ, както и на АЛЕКСАНДЪР ОБРЕТЕНОВ и злобния ТОП 10 на ВАСИЛ ВЪРБАНОВ

 
Миг след това, ODD CREW  вече работят по новия албум в студио Dugout Productions в шведския град Упсала (70 км северно от Стокхолм). След два дни настаняване и подготовка, в понеделник групата започва записите с продуцента ДАНИЕЛ БЕРГСТРАНД, правил някои от най-важните албуми на DIMMU BORGIRIN FLAMESMESHUGGAHSOILWORKBEHEMOTH и много други. Ознаменуваме го със 'скандинавски' колаж на момчетата, както и постоянни горещи телефонни връзки с тях и видео във Facebook, за да следим целия процес. Щеше да се получи... 
 

Точно тогава, по повод величествената национална традиция на 1 март, забождаме погледа си в нашия регионален живот и с огромно удоволствие установяваме организираните прояви на възродилата се мания към грамофонните плочи. Въпреки че босовете на световната музикална индустрия са обявили БУМА на ВИНИЛА за преходен, на 1 март в центъра на София, маниаците на тема плочи се събират на специализирана борса и ние веднага ги подкрепяме. Незабавно каним организаторите на сборището от магазин 'VINTAGE STEREO' (документ), а борсите се превръщат в закономерно събитие. 

След това идва ред на най-самобитния български артист - БИЧЕТО, защото точно в този момент, той избухва с нова песен и видео 'САМ САМИН', както и типичен концерт. Девет (9) дни преди това, БИЧЕТО ни се явява от плът и кръв и урина, защото е ясно, че никое друго радио не може да понесе ЯВЛЕНИЕТО БИЧЕТО ...тъй като ...просто не може да го излъчва безнаказано... Само ние...и то не само, откакто сме в тази нова и модерна платформа – онлайн+кабел+сателит... - ето и неговите несвързани думи.

Вече се усеща първият полъх на пролетта, когато започваме отново да се вълнуваме от текстил. И от модни тенденции в дрехите... Сърцата ни отново ще бият учестено, до пръсване, при всеки мач на най-култовия футболен отбор у нас - ФК 'ЧЕРНОЗЕМ'. Но през новия сезон, още едно голямо вълнение - ръгби клуб ЯНТРА (Габрово) ще канализира спортните ни интереси. Ако веехме знамето на футболните Воини на ТАНГРА от 5 години (виж), то ръгбистите влязоха в сърцата ни официално в края на 2014, когато бе договорено логото на радио ТАНГРА МЕГА РОК да бъде на гърдите на новите им екипи. При това, през 2015 година те имаха реален шанс за първа шампионска титла в своята 41-годишна история!!!  В крайна сметка щяха да останат втори, но през 2016 всичко вече зависи от самите тях.  

Междувременно, водещите на спортното ни радиошоу - ВА. ВЪРБАНОВ и КО.СТОЙНОВ се снимат с екипите на двата клуба и на частна церемония вдигат тайна наздравица за предстоящите им съкрушителни победи.

Модата в дрехите, за която споменахме по-горе, е диктувана от празниците по повод 9 години от рестарта на идеята ТАНГРА, не само с концерти, но и със специални фланелки-сувенири за феновете. За първи път имаме и модел за деца, 'Headbanging Youth', който идва в резултат на десетки мейли с въпроси по темата, но няма как и без официалната фланелка за пораснали!

А самите концерти за 9-ия рожден ден на радиото се превръщат в истински екстаз! Започваме на 4 март с тотално разпродадено шоу на KULTUR SHOCK и КОНТРОЛ, подкрепени от Radula, а само ден след това и първо поява на живо у нас на култовите CROWBAR, които буквално ни смазават. С участието и на S.I.M.B. и Muddy.

Но това не е всичко. Предстои нова бомба - едва поели дъх, на 7 март сте поканени на едно незабравимо парти с английските ска легенди BAD MANNERS, които също получават български съпорт в лицето на Fly The Flag. Малко преди шоуто, в нашето студио се разполага самият им лидер - култовият БЛЪД ВЕСЪЛ (СЛУШАЙ ТУК).

Точно в този период (ще ни разберете) има някои моменти от световната музикална история, които вероятно ни убягват, но може и да сме били на фокус през цялото време. Историята ще покаже. Но в този момент в апаратната мига червена лампа, че в разгара на тържествата ни, СПИНДЕРМААН, без да спира подривната си дейност в интернет, публикува ето тази нарочна честитка.



Пролетта пуква с премиерата на новото шоу на радиото - 'БИХАРМОНИЧЕН МИНОР?' на 21 март. Водещата РУМЯНА СТОЙКОВА РУМЯНА надделя при общо 143 кандидатури + 1 от мъж в конкурса 'Радио ТАНГРА МЕГА РОК търси жена'. Въпреки наполовина изгорелия централен пулт на ТАНГРА МЕГА РОК, заради чашата скъпо шампанско, което тя във възбудата си разлива върху него още при първото издание, шоуто на тема колела (велосипеди), тротоари и т.н, получава много положителни отзиви от слушателите на радиото.



Натоварени с много положителни емоции, безкраен нов опит и добре свършена работа, ODD CREW кацат на летище 'София' в неделя вечер, 21 март, в 21:50 БГ време. Вокалистът ВАСКО РАЙКОВ бързо скача в студиото на радиото за първо интервю след пристигането на бандата. Разказва напълно откровено за цялото преживяване - слушайте тук.  А на 1 април, програмата ни преминава с един специфичен отенък - като 'ДЕН на ЧЕРНИЯ ХУМОР и МРЪСНИТЕ ВИЦОВE'. Ужасно гадно...и смешно..., а два дни след това, сякаш нищо не е било, нападаме Пловдив. Тържествата по повод 9 години радио ТАНГРА МЕГА РОК продължават със среща очи в очи с феновете в клуб 'ПEТНОТО НА РОРШАХ' в Пловдив, където двама от основните водещи - ВАСИЛ ВЪРБАНОВ и АЛЕКСАНДЪР БОЯДЖИЕВ трябва да представят специална музикална програма навръх рождения ден на радиото - 3 април. БОЯДЖИЕВ отпада в последния момент, поради неочакван автомобилен инцидент на магистралата, но вечерта преминава със специален заряд...

Въпреки популярността си, водещите на радиото успявад да запазят бистри главите си за редовните си емисии и предавания и множество интервюта, така както авторите на RadioTangra.com не спират със своите ревюта за албуми и концертни репортажи. По традиция, първото РОК радио в България си остава най-постоянната и гостоприемна сцена за българските музиканти. А срещите в студиото ни през 2015 са десетки. Ъндърграунд легендите ХОЛЕРА, които съществуват 27 години с променлива и непостоянна активност, подчертават съвместния си концерт с КОНТРОЛ и МЛЪК! през май с нарочно посещение на зеления диван. Поради фестивалната комбинация сливова ракия + бира, разговорът се проточва и стъпва в неочаквани територии, за да се превърне в най-дългото интервю на ХОЛЕРА за всички времена. 



Друг наш култ - КОКОША ГЛАВА прави ексклузивна и световна премиера на три свои чисто нови песни именно по радио ТАНГРА МЕГА РОК. И трите записани еднолично от лидера ПЕТКО ДИМИТРОВ, който от няколко години твори, диша, живее в Чикаго, САЩ. Чрез директна връзка в скайп, той ни запознава с цялата история зад тях.

За поддържане на баланса, веднага организираме Седмица на световни звезди ТОТО и осъществяваме екслузивен разговор с бившия им барабанист и ключов световен продуцент САЙМЪН ФИЛИПС преди концерта му в София. Това се оказва и едно от най-четените интервюта за цялата година. Феновете го споделят масово...и има защо.

 
24 МАЙ винаги е бил на огромна почит в нашето радио. Възприемаме го като истинския Национален празник! Тази година, той стана повод да повдигнем въпроса, защо масово пишем на руска кирилица, а не на българска кирилица? Два дни преди празника, в студиото ни е БОРИЛ КАРАИВАНОВ - стар наш приятел, който още през 1999 създаде третото лого на РОК РАДИО ТАНГРА, но освен това, винаги е бил супер силен на тема шрифтове, букви, графичен дизайн...


Интересите му са свързани с графична идентичност, типографика, уеб интерфейс и илюстрация. БОРИЛ ни разказва за манифеста 'За българска кирилица' и за това, какво предстои....Картината долу е илюстрация към разговора - слушайте тук.

Всеки момент ще започне лятото - сезонът на фестивалите и концертите на открито. GODSMACK най-после свирят в България, като на 16 юни взривяват публиката на стадион 'Лазур' в Бургас на фестивала Summer Chaos.

"Bulgaria you are a gift! Thank you for being so special to us. Obíchame Vi! See you soon!" - пише вокалистът СЪЛИ ЕРНА във Facebook след шоуто.

В часовете преди началото на фестивала, той е поканен от екипа на радио ТАНГРА МЕГА РОК на обяд, на който е обсъден и концертът на соловия му проект 'Avalon' в Античния театър в Пловдив, по който се работи от 5 години насам.

 

"Все още не можем да кажем, дали ще успеем да го направим през 2016, защото предстои работата по нов албум на GODSMACK и отделно нов солов албум. Със СЪЛИ имаме тази идея от години и рано или късно ще стане, може би дори още догодина. За него нашата страна е много специална - не забравяйте, че в соловата му група има и една чудна българка." - споделя ВАСИЛ ВЪРБАНОВ пред журналисти след края на обяда.

На издателския фронт, всички сме в еуфория от новия албум на FAITH NO MORE 'Sol Invictus ' - след 18 години звукозаписна “тишина”. Групата предупреди за него още на 29 ноември, когато по повод първия сингъл, изпрати специално видеопослание към феновете в България по радио ТАНГРА МЕГА РОК

 

Ще последват разбиващи концерти на TOTO, JUDAS PRIEST с HELLOWEEN, BLACK LABEL SOCIETY и SOULFLY в София. В същото време, нашият пратеник ХРИСТИНА ДИМИТРОВА отлита до Финландия, за да присъства за пореден път на фестивала Tuska, но и на специалното прослушване на новия студиен албум на AMORPHIS

А по радиото говорят в екслузивни връзки ЗАК УАЙЛДHELLOWEEN, CRADLE OF FILTHFEAR FACTORY, APOCALYPTICAAGNOSTIC FRONT и много други...

На 15 юли разбираме, че 'ПРО-РОК' ще спре да излиза към края на годината. Главният човек в списанието, НАЙДЕН КОЛЧЕВ идва в нашето студио, за да ни разкрие причините за края и да поговорим за пътя през всичките тези 14 години.

На 31 юли скачаме до 'Каваци', където ODD CREW участват в акустичния концерт на ЕВЪРЛАСТ на плажа, но не преди да сме подготвили почвата за първия фестивал в Родопите с едно интервю, което (без никакво преувеличение) се превърна в истински хит!
 

ПЕТЪР ДЕЛЧЕВ
 (КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕИСИХИЯ) ни разкавза, освен за новия двоен албум на първата формация, и за произхода на българската музика и автентичността й днес.

"Това, вероятно, е най-най-интересното интервю, в което съм участвал през всичките тези 24 години радиокариера." - споделя след края на разговора нашият водещ ВАСИЛ ВЪРБАНОВ. Изживейте го отново с текст и звук...

Самият фестивал 'TRANSFIGURATION 2015' продължава четири дни в село Долен, като специално за него е завършен нов амфитеатър, като всички негови елементи са изградени от естествени материали (камък, дърво, глина и плат).  В уникалния футуристичен дизайн са заложени и конструктивни елементи от прочутите архитектурни скици на Леонардо да Винчи. Отделно има и Кръгла сцена, ателиета, работилници, изложби и лекции. Фестивалът е последван от логичен репортаж и снимки.

В самия край на август, плодовете от дългомесечния труд на ODD CREW започват да се показват. Присъстваме на премиерата на официалното видео към 'Mark These Words' - седмица, след като парчето е пуснато за първи път именно по ТАНГРА МЕГА РОК.  В радиото имаме още един повод да се почерпим, защото нали певецът на групата е един от нас. Снима се и с фланелката за рождения ни ден през пролетта...

 

Лятото е към края си - живеем по-трескаво и ден, след като дава оценка 'Отличен 6' на новия албум на IRON MAIDEN - 'The Book Of Souls' в своето ревюД-Р СТИФЕНЩАЙН се завръща в нашето студио за един напълно откровен разговор на тема манията му по MAIDEN - нейните корени, историята, развитието и различни интересни неща свързани с БРУС ДИКИНСЪН и другите...

Ние вече гледаме към Пловдив, защото за пета поредна година ще организираме музикалния форум 'Sounds of The Ages' в Античния театър. Едни от ключовите участници - OPETH печелят наградата 'Прогресив група на годината' на церемонията в шекспировия театър 'Глобус' в Лондон - две седмици преди да се представят пред нашата публика, при това за първи път в историята с оркестър. По този повод, OPETH правят специална преработка на логото си на кирилица.



Но първите звезди на Sounds of The Ages 2015 са сензационните 2CELLOS. Малко след като кацат у нас, България е удавена в зверски дъжд, но на следващия ден, когато е концертът им в Пловдив, времето е превъзходно и близо 4 хиляди души изпълват Античния театър, за да видят едно наелектризиращо шоу.  2CELLOS се срещат и с фенове. Жените ги обожават...

Овации, триумф...Но това е само началото. След едва няколко дни в кораба майка в София, екипът на радио ТАНГРА МЕГА РОК отново се мести в Пловдив, защото предстои втора серия концерти.

APOCALYPTICA и OPETH пристигат едновременно. Първите имат шоу на следващия ден и среща с представители на българските медии, а вторите започват трескави репетиции с Оркестъра на Държавна опера Пловдив.

Нашият звезден диригент - ЛЕВОН МАНУКЯН проговаря! Не крие възторга си от шоуто на 2CELLOS, споделя очакванията си за APOCALYPTICA и разкрива докъде е стигнал с OPETH. Защото именно той, заедно с ГЕОРГИ МИЛТИЯДОВ, прави аранжиментите на 8-те песни, които шведският култ OPETH ще представи за първи път в историята с оркестър на сцената на Античния театър.

APOCALYPTICA се завръщат в Пловдив и 16 години след първия си концерт в Античния театър отново взривяват публиката. На 18 септември, 3500 фенове аплодират финландската формация, която изпълнява за първи път на живо някои от песните от новия си албум с певеца ФРАНКИ ПЕРЕЗ. Преди шоуто, петима слушатели на радио ТАНГРА МЕГА РОК, победители в играта ни, се срещнат със звездите. На обедната пресконференция става ясно, че концертът на MACACO, който по план трябва да се състои в неделя в Античния театър, се отлага за следващото издание на Sounds of The Ages. Причината е в лични проблеми на член на популярната испанска група. Новата дата за дългоочакваното първо шоу на MACACO у нас е 23 септември 2016.

Ден след това идва и дългоочакваното шоу на OPETH.

"Паралелите със случилите се предните години на същата сцена концерти на PARADISE LOSTANATHEMA, FISH и ASIA са неминуеми, но, разбира се,OPETH са друга група и преживяването беше колкото подобно, толкова и съвсем различно. Ако се върнете към репортажа ни за концерта на OPETH в София през 2012 (по случай 6 години радио ТАНГРА МЕГА РОК), ще прочетете, че наистина е трудно да се пише за лайв на такава група. Три години по-късно нищо не се е променило. Защото под вещото ръководство на Микаел Окерфелт, OPETH продължават да се отличават с перфектност.

Всичко е премислено, репетирано хиляди пъти, изчистено от грешки и недомислици. Независимо дали харесвате по-новите прог рок албуми ‘Heritage’ и’Pale Communion’, или предпочитате стародавната тежест на ‘Still Life' и ‘My Arms, Your Hearse’, можете да бъдете сигурни в едно – на живо парчетата от тях звучат толкова силно и безупречно, че трудно можете да им намерите каквито и да било кусури. Така се получи и в Пловдив." - четем в репортажа за шоуто.

Изобщо, петото издания на музикалния форум Sounds Of The Ages - голямото септемврийско концертно преживяване на радио ТАНГРА МЕГА РОК в Античния театър в Пловдив е истински триумф и успехът дори надминава нашите очаквания. Над 10 хиляди зрители, три световни групи и световен отзвук. Престижното британско списание PROG ще посвети 10 страници и корицата си на шоуто на OPETH. Веем знамето на ТАНГРА сред колоните на античната сцена, не като варвари, а с гордост и в името на културата. В края на годината, пускаме и къс видео документ, произведен от  нашия екип: 

 

Без секунда почивка се връщаме в София, където започваме да осъществяваме Седмицата на SLAYER по повод новия студиен албум. Радиото става още по-притегателно, защото 3-килограмовият железен SLAYER орел, произведен в ограничен тираж от 3 хиляди бройки за целия свят по повод 'Repentless', най-после е монтиран в олтара в студио 1. Той е с уникален №0489, благодарение на Nuclear Blast/WizardВАСКО РАЙКОВ и ПЕТЪР БОДЛЬОВ с хирургическа точност наместват реликвата и тя, заедно с иконата на ЛЕМИ КИЛМИСТЪР, стои точно зад водещите, за да им носи още повече вдъхновение, както и да приветства гостите.

До края на 2015, още серия забележителни концерти очаква ТАНГРА МЕГА РОК, но през октомври се концентрираме в работата по това, което звучи по самото радио. Не спираме да се вълнуваме и от това, което се случва в нашата България. Тенис легендата МАНУЕЛА МАЛЕЕВА идва в нашето студио, за да говорим за референдума за електронното гласуване. Защо трябва да можем да гласуваме и по този начин? Кой и защо е против тази нова възможност за свобода? Какво ще се случи, ако спечели отговорът 'ДА'. Питаме МАНУЕЛА и къде са другите големи спортни звезди на България, когато става дума за големи граждански каузи...

Водещият на радио ТАНГРА МЕГА РОК, ВАСИЛ ВЪРБАНОВ е ангажиран да коментира най-голямото спортно състезание за 2015 - Световната купа по РЪГБИ. ТВ+F+ и Sport +, които за първи път в историята, излъчват мачове у нас с коментар на български, ще ползват ВЪРБАНОВ за 17 двубоя, но не и за финала, защото той има невероятния шанс да присъства на него на живо.

 

След края на Световното, спечелено от НОВА ЗЕЛАНДИЯ (ALL BLACKS), близкият до ТАНГРА МЕГА РОК водещ спортен журналист КАМЕН АЛИПИЕВ-КЕДЪРА удържа на думата си и изпълнява поетия на живо в студиото на 'ДЖИТБОЛ' ангажимент като си татуира логото на световните шампиони, при това в новооткритото студио, което водещият на 'ПАНИК АТАК' - АЛЕКСАНДЪР БОЯДЖИЕВ (вокалист на LAST HOPE) отвори със свои приятели от VENDETTA в сърцето на София.   

Като стана дума отново за нашите групи, членове на които са неразделна част и от радиото - ODD CREW най-после пуснаха новия си албум 'Mark These Words' на 9 октомври и веднага тръгнаха да го представят на турне. Върхов момент се оказа концертът в зала 'Христо Ботев' на 21 октомври. LAST HOPE, от своя страна, след като записаха през през август новия си албум в италианското студио Alpha & Omega, за да го издадат през 2016, през ноември пуснаха записани по време на сесиите нови версии на 9 стари песни от началните си години като банда в диск със заглавие 'Stay Gold'. Той веднага стана албум на седмицата на легендарните Core Tex Records в Берлин.

А лудориите по радиото не спират. Развлекателното светско шоу 'ДЖИТБОЛ' продължава да бъде недостижимо по популярност и рейтинг, вероятно и с не толкова типични за радиото гости бийтбоксаджиите - СКИЛЪР и ПЕЧЕНКАТА.

Но ето, че неминуемо се връщаме към концертната си форма на живот. ANATHEMA правят вечерта на 11 ноември наистина много специална за своите многобройни фенове. Концертът им в зала 'България' ще се помни дълго. Шоуто отново е организирано от радио ТАНГРА МЕГА РОК, както и предишните два спектакъла на британската група у нас - пак в зала 'България' през 2010 (първият метъл концерт в историята на тази сцена) и в 'Античния театър' в Пловдив през 2012.

Седмица  след трагичните убийства в Париж, радио ТАНГРА МЕГА РОК представя един нетипичен за своята традиция концерт - PIAF! Le Spectacle - официалното шоу по повод 100 години от раждането на ЕДИТ ПИАФ. Невероятната френска певица АН КАРЕР вдига на крака публиката в Зала 1 на НДК в София, като не просто изпълнява най-великите песни на ПИАФ, но с изумителния си глас и със своя оркестър, както и тематични декори и прожекции, повежда зрителите на едно незабравимо пътешествие по парижките улици в епохата ПИАФ. Шоуто идва у нас само десет дни след триумфа на Бродуей и напълно разпродадени зали в турнето в Съединените Щати и Канада.  


В същия момент, PARADISE LOST издават 'Symphony Of The Lost' - DVD/CD пакет от Century Media с концерта в Античния театър в Пловдив от предишната есен. Британската готик метъл група-институция илюстрира луксозното издание с 35 снимки на българския ТОП рок фотограф ЕЛЕНА НЕНКОВА, която имаме чест да е основният фотодокументалист на www.RadioTangra.com.
 
 
 
В края на ноември, новият кмет на Каварна - Нина Сатврева от БСП ни обещава лично в интервю по радиото, че откритият година и половина преди това паметник на ГЕОРГИ МИНЧЕВ ще остане в парка на Каварна. 

Последният месец на 2015 се оказва още по-бурен и ни мята в крайни настроения. В първите дни на декември обогатяваме гардероба на феновете с нов модел официални фланелки ТАНГРА МЕГА РОК, при това, за първи път има и дамска кройка...
 
 
На 18 декември, радиото прави първия си Коледен концерт. ТАРЯ ТУРУНЕН сътворява истинска магия в зала 'България'. В съпровод на МАКС ЛИЛЯ (чело) и българските музиканти ЧАВДАР ВЪЛКОВ (цигулка) и ГЕОРГИ МИЛТИЯДОВ (роял), любимата финландска певица излиза на най-престижната сцена у нас под бурните аплодисменти на над 1000 души публика.

Само ден след това се прехвърляме на вече супер традиционното коледно махане на глави в София - HARDCORE X-MAS 2015 и за пореден път осъзнаваме, че сме най-близката медия до хадкор сцената, като публикуваме превъзходна галерия снимки от фестивала. Алелуя...

Целият декември премина с безконтролна употреба на фестивални напитки в студиото и първокачествени гости, които не зарадваха и с дългоочаквани нови парчета - JASMINE WHALELEEPRA DE LUXEАНИМАЦИОНЕРИТЕ. Неусетно и участието на живо по радиото на авторите в RadioTangra.com, които представиха своята равносметка за отминаващата година, се оказа безпаметно.

 

Още същата вечер или по-точно нощ, около 2:15 БГ време ни удари новината за смъртта на ЛЕМИ КИЛИСТЪР. А по радиото, MOTORHEAD продължаваха да бъдат главни герои. Тази кампания започна в прослава на рождения ден на ЛЕМИ на Бъдни вечер. За съжаление, всичко рухна - ЛЕМИ почина...Никога, никога не сме вярвали, че някога ще напишем това. При това само няколко дни, след като нашият рокендрол БОГ навърши 70. 

И все пак намерихме сили да изпратим 2015 с традиционното алтернативно новогодишно обръщение към нацията, което организираме още от самото начало. САМУИЛ ПЕТКАНОВ - главният мозък на поучителния сайт Не!Новините се обърна към нашия трудолюбив и гостоприемен народ и неговите придатъци в НОВОГОДИШНАТА НОЩ - вижте тук.

2016 е годината, в която радио ТАНГРА МЕГА РОК ще отпразнува 10-ия си рожден ден. Вече е известно и едното празнично шоу - AMORPHIS на 2 април в София. Ще има още изненади. Приключението продължава! Действаме здраво и много се забавляваме! Благодарим сърдечно на всички, които са с нас! Beat the Bastards!

Източник: RadioTangra.com